ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
από την Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματιών Μετάφρασης και Διερμηνείας

30 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης
Ο ΟΗΕ  θεσπίζει την 30η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης.

Το 1991 η Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφραστών (FIT) καθιερώνει την 30η Σεπτεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης. Μετά από 26 χρόνια, τον Μάιο του 2017, ο ΟΗΕ με ψήφισμά του ανακηρύσσει την ημερομηνία αυτή ως την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση της συμβολής της Μετάφρασης στην πρόοδο των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών και της οικονομίας, αλλά αποτίνει και φόρο τιμής σε ένα επάγγελμα που σε καιρούς ανθρωπιστικών κρίσεων, σαν τους σημερινούς, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, κάποιες φορές ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες. Σε ευρύτερη κλίμακα, η αναγνώριση που συνεπάγεται αυτό το ψήφισμα, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την προστασία των μεταφραστών και διερμηνέων που εργάζονται σε συνθήκες υψηλού κινδύνου.

Σε αυτή τη συγκυρία, τον πρώτο θεσμοθετημένο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών ένωσαν τις δυνάμεις τους στη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματιών Μετάφρασης και Διερμηνείας, για να αναδειχθεί ο Μεταφραστής που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματιών Μετάφρασης και Διερμηνείας δηλώνει ότι εργάστηκε με το όραμα να προσφέρει στους μεταφραστές και διερμηνείς ένα σημείο αφετηρίας για μια κοινή πορεία που θα δώσει στο επάγγελμα την αναγνώριση που του αρμόζει και εύχεται αυτό το βήμα μπροστά να είναι μόνον η αρχή για ένα καλύτερο μέλλον.