Από το θυμόσοφο λαό μας με τις παροιμίες και γνωμικά του που αναφέρονται στη γλώσσα μέχρι και τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP) που θεμελίωσε την αλληλεπίδραση μεταξύ μυαλού και γλώσσας στη διαμόρφωση του κόσμου μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία.

Κολοσσοί, brands και μάρκες βασίζονται στην επικοινωνία, σε εργαλεία και τεχνικές για να περάσουν το μήνυμά τους με τρόπο τέτοιο ώστε οι παραλήπτες ή δέκτες να ταυτιστούν μ’αυτό, να το υιοθετήσουν, να το κάνουν κτήμα τους.

Στο αντίποδα, οι παραλήπτες ή δέκτες των μηνυμάτων αυτών, τα αποδέχονται ή τα απορρίπτουν αναλόγως με το βαθμό στον οποίο τους άγγιξαν.

Η επιτυχία ενός μηνύματος κρίνεται, σε τελική ανάλυση, από τον αριθμό των δεκτών τους οποίους άγγιξε δηλαδή τους ώθησε να αναλάβουν δράση απαντώντας στο κάλεσμα του μηνύματος. Που είναι συνήθως η αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας ή κάτι αντίστοιχο.

Μου κάνει, λοιπόν, τεράστια εντύπωση όταν κάποιες φορές ακούω από ανθρώπους που έχουν ένα μήνυμα να κομίσουν, εμπορικό, διαφημιστικό ή συναφές και μάλιστα σε άλλη γλώσσα, δηλαδή ένα μήνυμα που όχι μόνο πρέπει να είναι άρτια δομημένο στη γλώσσα-πηγή, έχοντας χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό εργαλείο ή τεχνική αλλά να μεταφερθεί εξίσου επιτυχημένα και στη μετάφρασή του, να μου λένε:

– το έγραψε η ανιψιά μου που είναι φιλόλογος και το μετάφρασε η κόρη μου που πήρε το proficiency, θα του ρίξετε μια ματιά;

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πλέον δεν μου κάνει εντύπωση, απλά #ξενερώνω για να το πω απλά και κατανοητά όπως θα έλεγε και ο λαός ή το nlp… Και όταν ξενερώνει κανείς, του φεύγει κάθε διάθεση για δημιουργία, γιατί η μετάφραση #είναι δημιουργία. Χωρίς καμία διάθεση επίκρισης προς τους φιλολόγους των οποίων τις σπουδές και το έργο θαυμάζω και ούτε φυσικά προς οποιονδήποτε ξεκινά την περιπέτειά του στον θαυμαστό κόσμο των γλωσσών, αλλά η επικοινωνία, η γνώση και η χρήση των τεχνικών και των εργαλείων της δεν είναι αντικείμενο της φιλολογίας ή βασικών γνώσεων της γλώσσας.

Αγαπητέ πελάτη, δείξε λίγο σεβασμό στο προϊόν σου, στο μήνυμά σου και στους πελάτες σου. Δοκίμασε να τους δώσεις μία καλή ευκαιρία για να γνωριστούν, μπορεί να είναι και η μοναδική τους, δεν ξέρεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αξίζουν.
Φιλικά
η μεταφράστρια/κειμενογράφος σας